Witaminy to grupa substancji odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełnią funkcję regulującą, a ich niedobory prowadzą do złego samopoczucia, obniżonej odporności oraz wielu poważnych chorób. Jakie witaminy są najważniejsze dla zdrowia? O czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po suplementy diety z witaminami?
Organizm nie ma zdolności do magazynowania witamin z grupy B, więc trzeba je regularnie dostarczać. To szeroka grupa związków chemicznych – jest ich aż siedem, przy czym najważniejsze z nich są witamina B1, witamina B3, witamina B6 oraz witamina B7. Niedobór każdej z nich może powodować niebezpieczne skutki zdrowotne takie jak bezsenność, chroniczne zmęczenie, choroby skóry, niedokrwistość oraz drżenie mięśni.
Witaminy z grupy B znajdziemy w produktach zbożowych, białym i czerwonym mięsie, większości warzyw (szczególnie w pomidorach i papryce) oraz w rybach. Doskonałym źródłem są też orzechy ziemne i pistacje. Witaminy z grupy B to na tyle szeroka i niejednorodna grupa, że stworzenie zbilansowanej diety zapewniającej minimalne dzienne spożycie może być trudne. Suplementy diety rozwiązują ten problem, choć rzecz jasna nie należy z nimi przesadzać – witaminy z naturalnych źródeł wchłaniają się dużo lepiej, niż ze sztucznych preparatów. W serwisie pracaizdrowie.com.pl znajdziemy szczegółowe informacje na temat suplementacji witamin oraz metali takich jak magnez.
O witaminie C słyszał już chyba każdy. Wszyscy wiemy, że jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, jednak na temat kwasu askorbinowego (bo tak brzmi chemiczna nazwa tej substancji) wyrosło wiele mitów. Okazuje się, że zażywanie witaminy C podczas przeziębienia lub grypy wcale nie skraca czasu trwania choroby – jej pozytywny wpływ jest długofalowy i rzecz jasna warto ją przyjmować, ale kwas askorbinowy nie jest idealnym lekarstwem na wszystkie dolegliwości, jak twierdzą niektórzy celebryci.
Co istotne, witamina C znajduje się nie tylko w zwykłej żywności, ale też w większości soków oraz napojów. Jeśli spożywamy codziennie zalecane 5 porcji owoców i warzyw, to jej suplementacja w większości przypadków będzie niepotrzebna. Przekroczenie dziennego zalecanego spożycia nie powinno wywołać negatywnych efektów zdrowotnych, choć za duża ilość kwasu askorbinowego może spowodować niestrawność oraz ból brzucha.
Witamina D jest wytwarzana przez skórę wystawioną na kontakt ze światłem słonecznym. W lecie wystarczy regularne wychodzenie na świeże powietrze, by nie mieć problemów z jej produkcją, ale w zimie niedobory witaminy D są powszechne. Jej brak ma szkodliwy wpływ na kości i zęby, a do tego znacząco osłabia układ odpornościowy.
W okresie jesienno-zimowym warto przyjmować witaminę D w formie suplementów diety. Zwykłe tabletki są wystarczające, choć dobrym rozwiązaniem jest też tran, który zawiera duże ilości tej substancji. O witaminie D nie wolno zapominać – to najczęstsza przyczyna słabego układu odpornościowego!
Witamina K ma silne działanie przeciwkrwotoczne – reguluje powstawanie i działanie trombocytów, czyli płytek krwi. Jej niedobory zdarzają się rzadko, bo częściowo syntezują ją bakterie żyjące w układzie pokarmowym, a do tego występuje w większości produktów spożywczych. W dużych ilościach zawierają ją warzywa i owoce, białe mięso oraz produkty strączkowe. Regularne spożywanie wspomnianych pokarmów powinno wystarczyć do dostarczenia niezbędnego, dziennego zapotrzebowania witaminy K.
Bez witaminy A oczy nie mogą skutecznie pracować. Powinien to być absolutnie kluczowy komponent diety – jego niedobór prowadzi do poważnych chorób narządu wzroku, włącznie ze ślepotą. Witamina A występuje głównie w mięsie zwierząt i ryb, a także w marchewkach, szpinaku oraz papryce. Suplementy diety zawierające tę substancję są szczególnie chętnie polecane osobom, które zmagają się z wadami wzroku lub poważnymi chorobami oczu. W takiej sytuacji należy koniecznie pamiętać o regularnym dostarczaniu witaminy A do organizmu, czy to w formie pokarmu, czy też suplementów diety!