Tran to olej uzyskiwany z wątroby dorsza atlantyckiego oraz niektórych innych gatunków ryb morskich. Ten drogocenny tłuszcz jest bogaty w składniki odżywcze, takie jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (w tym EPA i DHA). Zawiera również witaminę D3. Tran jest jednym z popularniejszych źródeł tych cennych substancji odżywczych.
Suplementacja tranem jest zwykle zalecana w celu dostarczenia organizmowi wspomnianych wcześniej składników. Zwłaszcza EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Jest kilka powodów, dla których warto uzupełnić swoją dietę w tran. Choć zwykle jest on kojarzony z odpornością, jego właściwości są dużo szersze.
Tran jest często stosowany jako źródło witaminy D. Zwłaszcza w okresach jesienno-zimowych, gdy niedobór tej witaminy jest powszechny. A to głównie przez ograniczoną ekspozycję skóry na słońce. Niedobór witaminy D może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Najczęściej występującymi są osłabienie układu odpornościowego oraz układu kostnego.
Witamina D jest także niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu. Ma to kluczowe znaczenie dla zdrowych kości i zębów. Dotyczy to zwłaszcza młodych rosnących organizmów oraz osób po 50 roku życia. Suplementacja tranem może pomóc w utrzymaniu właściwego poziomu witaminy D i wspomóc układ kostny.
Kwasy omega-3 EPA i DHA zawarte w tranie korzystnie wpływają również na zdrowie układu krążenia. Badania sugerują, że regularne ich spożywanie pomoże obniżyć ryzyko chorób serca.
Kwas EPA zawarty w tranie może pomagać w zmniejszaniu stanów zapalnych w organizmie. To zaś jest korzystne w przypadku zaburzeń chorobowych związanych z przewlekłym stanem zapalnym.
Kwas DHA jest składnikiem istotnym dla zdrowia mózgu i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Suplementacja tranem może wpłynąć na poprawę funkcji poznawczych.
Zaleca się konsultację z lekarzem przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji. Dawkowanie i zapotrzebowanie organizmu mogą się różnić w zależności od wieku, płci, stanu zdrowia i stylu życia. Warto również zwrócić uwagę na jakość suplementu, aby uniknąć produktów o niskiej jakości i zanieczyszczeń.
Tran może wpłynąć na wsparcie układu odpornościowego. Jeśli chcesz wybrać odpowiedni tran na odporność, warto zwróć uwagę na kilka kluczowych czynników. Upewnij się, że produkt zawiera wystarczającą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, zwłaszcza EPA i DHA. Są to składniki, które mogą wspomagać układ odpornościowy.
Upewnij się, że dawkowanie produktu jest zgodne z zaleceniami dla Twojej grupy wiekowej i indywidualnych potrzeb. Porcje dzienne mogą się różnić w zależności od produktu i marki.
Wybieraj produkty, które są starannie oczyszczone z zanieczyszczeń. Głównie takich jak metale ciężkie i substancje toksyczne, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Należy wybierać tran pozyskiwany z ryb odławianych w czystych morzach. Najlepiej z ryb naturalnie żyjących, a nie hodowlanych.
Warto zwrócić uwagę, czy produkt jest wzbogacony o dodatkowe składniki, które mogą wpłynąć na ogólną odporność. Niektóre z suplementów mogą zawierać bowiem witaminy, minerały czy inne substancje korzystne dla zdrowia.
Wybieraj produkty o dobrej reputacji i te, które są dobrze przechowywane. Świeżość tranu jest bardzo istotna dla zachowania pełni jego właściwości. Powinien być on przechowywany w ciemnych butelkach. Po otwarciu koniecznie w lodówce.
Stosując dosłownie zalecenie Instytut Żywności i Żywienia i chcąc dostarczyć naszemu organizmowi odpowiedniej ilości cennych kwasów DHA i EPA, musielibyśmy codziennie zjadać dwie porcje ryby. W praktyce jest mało realne i opłacalne. Dlatego warto zaopatrzyć się w wysokiej jakości tran - Arctic Cod Liver marki Nordic Naturals pochodzący ze sprawdzonego źródła.
Pamiętajmy też, że przed rozpoczęciem suplementacji tranem, zawsze warto skonsultować się z lekarzem. Będzie on mógł dostosować takową do Twoich indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia.